fbpx
Svenska Jägareförbundet på Västgård Game Fair 2023

Västgård Game Fair i Kall öppnar återigen portarna sista veckan i juli och berikas även i år av ett win-win-samarbete med Dille Gård. En tradition i stort sett sedan mässan startade.

Vad är Dille Gård?
– Dille gård är ett utbildningscenter med väldigt stort fokus på människan och då menar jag egentligen både elever och lärare. Ledstjärnan för skolan, som har både naturbruksgymnasium och vuxenutbildningar, är att människan ska må gott för då kommer både enskilda och grupper att prestera bra oavsett verksamhet, säger Andreas Westberg, utbildad lärare, men jobbar som elevcoach och studieyrkesvägledare på skolan.

Dille Gårds elever på naturbruksgymnasiet gör som vanligt praktik på Västgård Game Fairs lantliv- och vildmarksmässa. Vad innebär detta konkret och vad betyder det för eleverna och skolan?
– Från vår sida är det helt fantastiskt för dels kan vi skicka några elever på praktik under flera veckor när mässan byggs upp, dels när den ska monteras ner. Andra elever har vi med oss till Kall över hela Västgårdshelgen. Där får de i skarpt läge möjlighet att visa upp sina kunskaper individuellt, det blir som ett riktigt prov, både teoretiskt, praktiskt och socialt. De elever som är på praktik under längre tid lär ju också känna individer och företag och kan knyta kontakter för en framtida arbetsmarknad. Gudomligt bra.

Vilka utbildningar är relevanta för praktik under mässan?
-För att ta några profiler som våra utbildningar kallas, så skulle det i så fall vara jakt och viltvård, äventyrsturism, skogsmaskin, häst, hund, det blir ju faktiskt nästan alla, möjligen med undantag av djurvårdsprofilen som inte är självklar på Västgård, men kan vara med teoretiskt. Vi försöker också lyfta den veterinärklinik vi har på skolan som är öppen för allmänheten och ligger under Dille Gårds paraply. Den kommer att vara med på ett hörn i vår monter.

På mässan finns ett antal stationer med olika aktiviteter. Var kommer praktikanterna att finnas?
– Vi har två egna montrar där vi presenterar skolans utbud och så hjälper vi till med klätterväggen inne på området där våra äventyrselever är väl försedda med de certifikat och utbildningar som krävs för att säkra klättrare. Dessutom har vi elever på skjutbanan och då mest för hagelskytte. Ingen praktikant får vara med utan jägarexamen. l fjol fanns  praktikanter på hunddagiset också. Ska också tillägga att alla elever som praktiserar på Västgård har kommit så långt i sin utbildning, och har bevisat, att de klarar uppgiften. I övrigt brukar jag marknadsföra Västgårdshelgen som ett sommarkollo några dagar där vi på skolan bor, äter och lever tillsammans.  Sitter ute på kvällarna, spelar spel, gitarr, fikar och umgås, avslutar Andreas Westberg.

Vad säger då mässgeneralen, Egon Wikström, om samarbetet?
– Du kan ju tänka dig själv vad härligt det är att kunna ta emot unga människor som är på hugget och verkligen är intresserade av att få utföra sitt kommande yrke i praktiken med besökarna. Det är win-win för alla.

Läs mer om Dille Gård i Ås utanför Östersund på hemsidan, dillegard.se