fbpx
Svenska Jägareförbundet på Västgård Game Fair 2023

Powersportföretaget Oktan i Östersund kommer att vara med på Västgård även i år. Likt ifjol står man för alla fyrhjulingar som finns med i olika funktioner på mässområdet genom ett partnerskap med mässarrangörerna.

Företaget som funnits sedan 2010 säljer fritidsprodukter, är idag ett BRP-premiumcenter i Torvalla och en av Nordens största återförsäljare av BRP-fordon under varumärken som Lynx, Ski-Doo, Can-AM och Sea-Doo. BRP står för Bombardier Recreational Products, ett kanadensiskt företag som tillverkar fordon anpassade för snö, off-road, on-road och vatten, exempelvis snöskotrar, vattenskotrar, fyrhjulingar, SSV och släpvagnar. Oktan marknadsför också Sting, Nordkapp och Ockelbobåtar samt Mercury båtmotorer. Verksamheten inkluderar även service, eftermarknad och ett stort utbud av reservdelar, tillbehör och personlig utrustning.
– Vi arbetar enbart med stora kända märken, säger Erik Larsson, Oktans VD, 44 år. Erik är till stora delar självlärd, har cirka 20 års erfarenhet i branschen och kan inte tänka sig något bättre att jobba med.

Hur ser marknaden ut?

– Den ser fortfarande hyfsat bra ut, visst märker vi en viss återhållsamhet bland folk, men håller ungefär samma omsättning som förra året. Sett över tid så har skoterförsäljningen inte påverkats särskilt mycket. Att vara ute i naturen värde-
sätts och många åker hellre i en äldre bil än att göra avkall på skoterbyte vartannat år.

Vilka kundkategorier har ni?
– Det är väldigt blandat. Många bönder, skogsbrukare, hästgårdar och månskensbönder använder ATV och SSV som bruksfordon. Det är ett jättestort spann. Idag när fyrhjulingarna dessutom kan traktorregistreras och får köras på väg finns det många som upptäckt nyttan med dem. Vissa använder dem för att ta sig till och från jobbet, andra för att åka och bada, fiska, plocka bär, sjösätta båten och mycket annat. Familjer nyttjar mer och mer fyrhjulingen på samma sätt som skotern för att komma ut i naturen, men utan att köra i terrängen, de använder småvägarna i stället.

Hur ser begagnatmarknaden ut?
– Den är enorm och sväljer hur mycket som helst. Många maskiner hinner vi inte ens annonsera ut. De säljs direkt de kommer in.

Vad beror utvecklingen på?
– Jag skulle säga att mycket har med traktorregisteringen att göra, samt att de blivit tvåsitsiga. Vi säljer mycket tvåsitsigt och 99 procent traktorregistrerade. Världen öppnar sig och det blir ett mycket större användningsområde när man kan köra efter väg, säger Erik Larsson.

I år kommer besökaren på mässan bland annat kunna provköra vattenskotrar, ATV och SSV från Oktan.